Ovocný nápoj Pfanner jahoda
- 19. února 2019
- Ovocné nápoje
Výrobce: | Hermann Pfanner Getränke GmbH |
Objem: | 1000 ml |
Obal: | Tetra Pak |
Název: | Pfanner Jahoda |
Příchuť: | Jahoda |
Typ nápoje: | Ovocný nápoj |
Přibližná cena: | 30 Kč (za 100ml 3 Kč) |
Energetická hodnota: | 232 kJ (54 kcal) ve 100ml |
Koupeno: | Česká republika |
Vyrobeno: | Rakousko |
Když už jsem v minulém článku načal téma jahodou ochucených nealko nápojů, přišel mi pod ruku Pfanner s jahodami. Je zvlášní, že etiketa v části složení česky charakterizuje produkt jako “jahodovo–jablečný nápoj” a anglicky “strawberry drink”. Takže jak to tedy opravdu je?
Lze koupit 100 % jahodovou šťávu? Přesněji řečeno jahodové pyré, chcete–li dřeň. Nevim, jestli je to z důvodu vysoké ceny nebo neexistující poptávky, možná kombinací obojího, ale zatím se mi takovouto šťávu sehnat nepodařilo (na trhu B2C samozřejmě). 100% jahodová šťáva by pravděpodobně sloužila jako základní surovina k dalšímu zpracování například pro jahodový nektar, jahodovou limonádu, jahodové smoothie, či koktejl. Používá ji i Pfanner a nabízí svůj jahodový ovocný nápoj ještě s podílem jablka, černé mrkve a granátového jablka. Nicméně jahoda dominuje a to celými 20 %. Zbylých 10 % patří ostatním zmíněným plodům. Včetně černé mrkve, o které slyším dnes poprvé. Jelikož Pfanner u svých tetrapakových drinků zpravidla vždy pasteruje, nepoužívá ani u jahody konzervanty. Také chybí zahušťovadla, či barviva, jelikož jahoda je hustá dost a granátové jablko s černou mrví zřejmě dobře barví. Takže v nápoji teoreticky může někomu vadit snad jenom kyselina citronová a přidaný cukr. Nutriční hodnoty ukazují 13 g cukru na 100 ml nápoje. Cukry celkem – tzn. i ty jahodové a jablečné.
U jahodových příchutí všech mnou ochutnaných nealko nápojů mi vždy nejvíce vadila slabá nahořklost po polknutí. Jahoda tuhle vlastnost prostě má a není vůbec snadné ji v nápojích potlačit, či dokonce elimonovat. Proto asi také výrobci s jahodovým podílem šetři a zjemňují chuť dalšími přísadami. Ona hořkost není chybou, je to prostě fakt. Když otevřu široké víčko jahodového tetrapaku Pfanner, lehce se ušklíbnu, vůně nic moc. Ve skleničce už voní lépe. Jak muže nápoj dýchat, více voní. Také barva prozradí, o jaké ovoce se jedná. Když tak pomalu ochutnávám, nic necítím. Postupně se chuť rozleží na jazyku a jahody dominují jenom zlehka. Tím pádem se o hořkosti nedá skoro mluvit, což ale dost možná zařizují cukry, jelikož před polknutím pusobí ovocný nápoj opravdu dost sladce. Něco za něco, menší jahodová hořkost je vykoupena zjemňujícím sladším podílem jablečné šťávy a přidaných cukrů. Ochutnejte a posuďte sami.
Už nějakou dobu používá Pfanner nové vršky svých tetrapakových obalů. Přiznám se, že mi krabice přijde vzhledově méně povedená, než u předchozího designu. Na druhou stranu při nalévání teče nápoj o dost méně cákavým způsobem. Tetrapak se s uzávěrem na svém vršku jakoby lépe "nadechuje" a nalévání probíhá plynule bez typického přerušovaného toku, který ono cákání způsoboval. Takže technologicky posun kupředu a jestli si někdo z konzumentů všimne pohodlnějšího nalévání... Etiketu maji holky a kluci z Pfannera zmáknutou velmi dobře, jako vždy. Ovšem české nápisy na čele etikety chybi, jako vždy. Škoda. Je zajimavé, jak se na zadní etiketě v časti složení liší název nápoje, kdy některý jazyk píše o "jahodovo–jablečném nápoji" a jiný zase jen o "jahodovém nápoji"... Možná z důvodu rozdílných vyhlášek a zákonů o nealkoholických nápojích v konkretních zemích, do kterých Pfanner svůj jahodovo respektive jahodovo–jablečný nápoj dodává.
Složení: pitná voda, jahodová dřeň (15%), jablečná dřeň, cukr, jahodová šťáva (5%) vyrobená z koncentrátu jahodové šťávy, koncentrát šťávy z černé mrkve, regulátor kyselosti: kyselina citronová, koncentrát šťávy z granátového jablka, vitamín C, aroma.