Štáva z koncentrátu a přímo lisovaná šťáva
- 16. září 2014
- Ostatní
Rozhodli jsme se znovu trošku zapracovat na objektivitě webu. Všem je asi jasné, že v případě hodnocení čehokoliv, v našem případě nealko nápojů, se nikdy neubráníme subjektivnímu hodnocení. Ikdyž se při psaní článků snažím nebýt nijak zaujatý, každému chutná něco jiného.
Zejména v poslední době, v rámci trendu jíst co nejvíce zdravě a co nejvíce čerstvé potraviny se na trhu objevují tzv. přímo lisované šťávy, nebo také fresh šťávy. To jsou takové, které nejsou vyrobené z koncentrátu. Všichni jistě znáte domácí mošt z jablek. Vydrží jen několik dní že? Trvanlivost představuje ten největší problém pro výrobce. Aby byla šťáva opravdu co nejvíce čerstvá, neměla by totiž procházet ani pasterací. Jenže jak poté zajistit alespon 3 měsíční "čerstvost"? Kofola a Beskyd Fričovice používají tzv. tlakové ošetření. Ostatní zatím stále pasterizují. I tak hádám, že to dva zmínění výrobci nemají jednoduché, jelikož jejich šťávy vydrží tuším 3 týdny.
A tak zatím stále vedou přímo lisované šťávy ošetřené pasterací. Není na ně takový spěch, logistice výrobního podniku se uleví a teoreticky by na nich mohla být vyšší marže. Ruku v ruce s vyššími náklady. Nebudu zde rozebírat výrobu šťáv, o tom někdy příště v sólo článku, nebo můžete mrknout na článek Reportáže z výroby nápojů Viko. Pro nás a náš web to znamená rozdělení kategorie "šťávy" na dvě nové kategorie nazvané "přímo lisované šťávy" a "šťávy z koncentrátu". Změní se tím pádem hlavně známka za cenu a přímo lisované šťávy tak přestanou být znevýhodňovány.
Tímto krokem bychom se rádi posunuli zase o kousek dál a dodali více objektivního pohledu na trh s nealkoholickými nápoji. Chystám se tak přepracovat několik starších článků z kategorie "šťávy", které už na vypito.cz nějakou dobu čtete a mohlo by se nám zajímavě změnit pořadí hodnocení nápojů v části "nápoje". Mimo jiné se divím, že žádný rejpal mi ještě nenapsal, proč nerozlišujeme šťávy na výše popsané kategorie. Tak už to asi nikdo nestihne. Abych nezapomněl, pro ty z vás, kteří chcete vědět více informací, přečtěte si základní článek o šťávách zde.