Nápoj kombucha

Dědova lednička vždy skrývala mnohdy již nekonzumovatelná překvapení v podobě lehce nazelenalých sýrů, či malinko plesnivých jogurtů. Vedle občas prošlého jídla, které obvykle dorazily slepičky, jsem ale v lednici častokrát zahlédl PET lahev s podivným obsahem.

Kombucha SCOBY photo by jessyratfink

Vyroste sama

Na moji otázku, co to tu v PETce kvasí a vypadá na první pohled trošku odpudivě, přišla odpověď, že jde přece o kombuchu. Kvašený nápoj s přírodním obsahem oxidu uhličitého jehož hlavní přísadou je zpravidla černý čaj a živý organismus složený z různých bakterií, kvasinek a mikroorganismů označovaný jako “scoby” (Symbiotic Culture Of Bacterias and Yeasts). Obvykle se o scoby mluví jako o houbě, přesnější ale budete, když použijete slovo lišejník. Nealkoholický a někdy až mírně alkoholický nápoj kombucha tak vzniká sloučením oslazeného černého čaje a lišejníku scoby obvykle během několika dní fermentace. Finální chuť může být různá, ale v základu hovoříme o sladko-kyselému skoro čaji s přírodně vzniklými bublinkami.

Kombucha čaj photo by jessyratfink

Asi do týdne

Máte nápoj hotový, takže stručně. Výroba je velice jednoduchá a po několika várkách už zvládnete i experimentovat s finální chutí. Nemusíte totiž vždy nutně použít pouze černý čaj. Zkuste zelený, bílý, přidejte různé bylinky a míchejte z předchozími už hotovými kombucha nápoji. Na záčatku jednoduše uvařte a oslaďte černý čaj a po vychladnutí přidejte lišejník scoby. Směs již zbytek udělá za vás. Když chcete nápoj více kyselý, nechte déle kvasit a naopak. Pokud kvašení natáhnete stoupne nejen kyselost ale i podíl alkoholu ve finálním nápoji. Přidejte cukr nebo med. Internet je plný různých návodů a podrobností, takže zde nemá smysl se konkrétně popisu výroby dále věnovat. Mrkněte třeba sem.

Kombucha zrání photo by jessyratfink

Na vaše zdraví

Kombucha se nevyjímá pouze svojí chutí, ale také, a to hlavně, pozitivním přínosem na lidský organismus. Po světě proběhla a stále probíhají studie na téma dopadu kombuchy na zdraví člověka. Bohužel teď nemůžu popsat své zkušenosti s nápojem, jelikož jsem zatím párkrát ochutnal, ale dlouhodobě kombuchu neužívám. Nicméně pokud byste měli zájem se informovat podívejte se na stránky Magu kombuchy, kde se píše o rozsáhlém vědeckém výzkumu. A vůbec doporučuji ochutnat Magu kombuchu, jelikož jde o velice zajímavý produkt nejenom svojí chutí a vzhledem. Poslední dobou se na trhu objevují nové a nové kombucha výrobky, a tak zřejmě brzy přijdu s nějakou recenzí.

Kam dál?

Chcete vědět více o nápojích? Podívejte se na jejich Základní dělení.

Zajímá vás, jak vzniklo vypito.cz? Mrkněte na O webu.