Vykutálené UGO jablko se zelím červeným

Vykutálené UGO jablko se zelím červeným
Výrobce: Kofola, a.s.
Objem: 200 ml
Obal: PET lahev
Název: UGO jablko a zelí
Příchuť: Jablko a červené zelí
Typ nápoje: Lisovaná šťáva
Přibližná cena: 30 Kč (za 100ml 15.00 Kč)
Energetická hodnota: 197 kJ (46 kcal) ve 100ml
Koupeno: Česká republika
Vyrobeno: Česká republika

Lákalo mě hodně barevné provední UGO jablka a zelí. Ještě k tomu prý jablko nepadá daleko od zelí. Když si to tak technicky představim... ovocný sad na poli, kde roste zelí. Oukeej. Jdeme na to.

Poměrově se skládá jablečno–zelná šťáva ze dvou kousků ovoce a jednoho kousku zeleniny. Prozradil obrázek na zadní straně etikety. Procentuálně vyjádřeno 70% jablka a 30% zelí. Převládající množství jablečné šťávy zřejmě zajištuje o něco "vyšší" množství cukrů a to přesně 9,5 g na 100 ml nápoje. Další přidatné látky nula. Co více si přát. Energetická hodnota dosahuje téměř 200 kJ, můžeme si tak UGO nazvat energy drinkem. Teoreticky.

Vykutálené UGO jablko se zelím červeným

Temně fialová barva ovšem s poměrem 70/30 moc nekoresponduje. Červené zelí svoji obarvovací schopnost nezapře. Vizualně tak prakticky přítomnost jablka nepoznáte. Slabá vůně mě trošku překvapila, možná až zklamala – znovu dominuje zelí, a to jak víme, nijak extra nevoní. Chuťově... jsem spokojen. V podstatě celou dobu cítíte hlavně zelí v pozadí lehoulince podbarvené jablkem. Bez ovoce by šťáva prakticky nechutnala, protože fialová zelenina navozuje pocit jakési "prázdné" chuti, nebo jak to popsat. Možná bych řekl jednoduše "oslazené zelí". Ovšem cukry samozřejmě pouze ty přírodní z jablka. Když tak znovu a znovu ochutnávám, lepší by možná bylo říci jablko podbarvené zelím. Zajímavá, ale příjemná chuť. Věřím, že pro někoho bude šťáva vynikající a jiné (jako třeba mě) tolik neosloví.

Vykutálené UGO jablko se zelím červeným

Přesto, že ochutnávám UGO více než 14 dní po uplynutí trvanlivosti, nepřijde mi, že by byl nápoj jakkoliv "poškozen". Takže můžete být v klidu. Tvrdá PET lahvička prochází důkladným tlakovým ošetřením (viz uvodní článek) a minimální trvanlivost zřejmě musí být nastavena zejména z důvodu vyhlášek a nařízení týkajících se výroby potravin. Etiketu má fialové UGO technicky úplně stejnou jako např. jablko s mrkví a liší se tak hlavně nápisem "jablko nepadá daleko od zelí". Jdu se podivat po ovocných sadech, ve kterých se mezi stromy kutálí zelí.

Složení: šťáva z jablek 70%, šťáva z červeného zelí 30%