Raději Sládkovu Limonádu Originál nebo Jablko?
- 24. září 2013
- Ostatní
Letošní léto přišla na náš trh nealkoholických nápojů zajímavá novinka. Společnost Pivovary Staropramen s.r.o. začala kromě piva vyrábět limonádu a pojmenovala ji Sládkova Limonáda. V současné době nabízí dvě příchutě. Originál a Jablko.
Obě dvě varianty Sládkovy Limonády mají stejný základ v podobě zkvašeného sladového extraktu. Limonády tak připomínají klasické, akorát nasycené nealkoholické pivo. Nejenom podle vůně a chuti, ale také podle pěny, která vzniká po nalití nápoje do skleničky. I barva se velice blíží pivu. Velice potěšující je nulový obsah konzervačních látek, chemických barviv, aromat, či umělých sladidel. Staropramen jasně dokázal, že není potřeba ani kyseliny citronové, aby nápoj chutnal a hlavně měl dlouhou trvanlivost. Mnoho z vás jistě potěší nízký obsah cukrů – 5,8 g/100 ml. Snad akorát... pokládám si totiž otázku "poctivosti" výroby Sládkovy limonády. Částečně jsem načal celý proces v prvním článku Sládkova Limonáda Originál.
Na internetech můžete najít citaci – popis výroby od pana sládka Luxe: "Výroba naší sladové limonády začíná pečlivým výběrem kvalitního českého ječmene. Z něho vzniká slad, který pomeleme, uvaříme a necháme projít specálním procesem kvašení tak, aby nevznikl alkohol. Nápoj jemně nasytíme přirozeně vzniklým oxidem uhličitým a šetrně přidáme ovocnou šťávu. Poté stáčíme". Fajn. Proč je na etiketě mimo jiné uvedeno ve složení "sladinový extrakt" a "nealkoholický zkvašený sladinový extrakt"? Protože není v pivovaru prostor a čas na to aby základ limonády v klidu ležel a kvasil po nějakou dobu? Celá výroba by se prodražila a prodloužila. Mimo jiné, pokud CO2 vzniká během kvašení, není snad potřeba nápoj dále dosycovat. Zajímá mě, jestli si extrakt Staropramen vyrábí sám a dává mu opravdu tu péči, nebo ho nakupuje jako surovinu.
Přes nejistotu ohledně samotné výroby musím přiznat výrobku vysokou kvalitu. Nejenom ve zpracování etikety, vhodně zvoleného obalu (věřte, že přijde i větší obal PET) a použití nulového množství chemických přísad, ale také, a to hlavně, v povedené chuti, která patří mezi ty nové, doposud nepoznané. Mně osobně více zaujala chuť Originál, kde opravdu cítíte obilný sladový původ chuti. Z extraktu. Jablečná mi přijde taková jakási málo jablečná. Sladový základ nízké procento jablečné šťávy v limonádě stále přebíjí, a tak bych jablečnou verzi ještě trošku doladil. Třeba by stačilo zvýšit množství šťávy v limonádě. Je ale fakt, že jablko zjemňuje "sílu" sladového základu, a tak pro vás, kteří nemůžete onen kvasný závan by mohla jablečná verze přijít jako více přijatelnější. Pokud jde o cenu, tak na jsem registroval 18,- za lahev. Na konci léta jsem ale viděl už za 16,- Když by se dostala pod 15,- za půl litru hmm... A mimo jiné, znáte Kvass?