Nektar

Mnoho druhů ovoce nelze nabízet jako 100% šťávu. A tak nám výrobci nabízí alternativu v podobě nápoje zvaného nektar. Ty mají zpravidla ovocný podíl od 25% do 50% podle konkrétního druhu ovoce.

Nektar

Dalo by se říci, že nektary patří kvalitativně na druhé místo hned po šťávách. Ale právě hlavně z pohledu množství obsahu ovocné nebo zeleninové složky. Jinak nektar není nijak ošizený a nabízí určitě více druhů přichutí než šťávy. Musíte ale pečlivě sledovat etiketu, aby jste nekoupili ovocný nápoj s nižším podílem ovoce.

Vyhláška definuje nektar takto:

Nezkvašený, ale zkvasitelný výrobek získaný přídavkem pitné vody a popřípadě též přírodních sladidel, sladidel, medu, nebo jejich směsi k ovocné nebo zeleninové šťávě, ovocné nebo zeleninové šťávě z koncentrátu, koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávě, sušené ovocné nebo zeleninové šťávě, k ovocné dřeni nebo ke směsi těchto výrobků v souladu s přílohou” (tabulka dole).

Nejběžnější postup výroby představuje naředění koncentrátu vyšším podílem vody než v případě 100% šťáv. Prakticky pokaždé výrobci nektar doslazují. Cukr vlastně nahrazuje sušinu z ovoce a "nastavuje" tak výsledný nápoj. Samozřejmě také sladí tzn. "vylepšuje" chuť nektaru, jelikož mnohdy by pouze naředěný koncentrát nechutnal ani nevoněl. Výrobci občas míchají u koncentrátů více druhů ovoce a přidávají různé přidatné látky. A tak můžete najít v obchodech například brusinkovo–jablečný nektar, či nektar citrusových plodů. Vyhláška přimo specifikuje co dodavatelé při výrobě nektarů mohou a nemohou.

Vyhláška dále popisuje, že je možné příchutě míchat.

Při výrobě ovocného nebo zeleninového nektaru lze:

a) smísit dva nebo více druhů ovocného, zeleninového nebo ovocného a zeleninového nektaru; přídavek ovocné, zeleninové nebo ovocné a zeleninové šťávy nebo ovocné, zeleninové nebo ovocné a zeleninové dřeně je přípustný, b) provádět úpravy a postupy, které jsou uvedeny v odstavci 2 písm. d) a g), c) použít přírodní sladidla, med, fruktózový sirup a cukry pocházející z ovoce; lze zcela nebo částečně použít sladidla, d) přidávat přírodní sladidla, s výjimkou cukru moučka, cukrových homolí a kandysu, nebo med v množství nejvýše 20 % hmotnosti z celkové hmotnosti konečného výrobku.</p>

Pokud tedy hledáte kvalitní ochucený nesycený nealkoholický nápoj a vámi vybranná přichuť se neprodává v podobě 100% šťávy, sáhnetě v obchodě po nektaru.

V přiložené tabulce se můžete podívat kolik musí nápoj obsahovat podílu konkrétního ovoce, aby byl nektarem.

Ovocné nebo zeleninové nektary vyrobené z Minimální obsah šťávy, dřeně nebo jejich směsi (% objemové konečného výrobku)
I. Ovoce s kyselou šťávou nevhodnou k přímé spotřebě
Maracuja (plody mučenky) 25
Quito naranjillo 25
Černý rybíz 25
Bílý rybíz 25
Červený rybíz 25
Angrešt 30
Rakytník 25
Trnky 30
Slívy 30
Švestky 30
Jeřabiny 30
Šípky 40
Višně 35
Třešně 40
Borůvky 40
Bezinky 50
Maliny 40
Meruňky 40
Jahody 40
Ostružiny 40
Brusinky 30
Kdoule 50
Citrony a limety 25
Jiné ovoce této kategorie 25
II. Ovoce s nízkým obsahem kyselin nebo s vysokým podílem dřeně či aromatických látek, se šťávou nevhodnou k přímé spotřebě
Mango 25
Banány 25
Guava 25
Papája 25
Liči 25
Azerola (neapolské mišpule) 25
Plod láhevníku (Annona musricata, anona ostnitá) 25
Plod láhevníku (Annona reticulata, anona síťovaná) 25
Cukrová jablka (Annona cheimola, anona čerimoja) 25
Granátová jablka 25
Plody akašu (Anacardium occidentale, ledvinovník západní) 25
Španělské švestky 25
Umbu 25
Jiné ovoce této kategorie 25
III. Ovoce nebo zelenina se šťávou vhodnou k přímé spotřebě
Jablka 50
Hrušky 50
Broskve 50
Citrusové plody s výjimkou citronů a limet 50
Ananas 50
Jiné ovoce nebo zeleninu této kategorie 50