Nektar
- 24. července 2013
- Co je to
Mnoho druhů ovoce nelze nabízet jako 100% šťávu. A tak nám výrobci nabízí alternativu v podobě nápoje zvaného nektar. Ty mají zpravidla ovocný podíl od 25% do 50% podle konkrétního druhu ovoce.
Dalo by se říci, že nektary patří kvalitativně na druhé místo hned po šťávách. Ale právě hlavně z pohledu množství obsahu ovocné nebo zeleninové složky. Jinak nektar není nijak ošizený a nabízí určitě více druhů přichutí než šťávy. Musíte ale pečlivě sledovat etiketu, aby jste nekoupili ovocný nápoj s nižším podílem ovoce.
Vyhláška definuje nektar takto:
Nezkvašený, ale zkvasitelný výrobek získaný přídavkem pitné vody a popřípadě též přírodních sladidel, sladidel, medu, nebo jejich směsi k ovocné nebo zeleninové šťávě, ovocné nebo zeleninové šťávě z koncentrátu, koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávě, sušené ovocné nebo zeleninové šťávě, k ovocné dřeni nebo ke směsi těchto výrobků v souladu s přílohou” (tabulka dole).
Nejběžnější postup výroby představuje naředění koncentrátu vyšším podílem vody než v případě 100% šťáv. Prakticky pokaždé výrobci nektar doslazují. Cukr vlastně nahrazuje sušinu z ovoce a "nastavuje" tak výsledný nápoj. Samozřejmě také sladí tzn. "vylepšuje" chuť nektaru, jelikož mnohdy by pouze naředěný koncentrát nechutnal ani nevoněl. Výrobci občas míchají u koncentrátů více druhů ovoce a přidávají různé přidatné látky. A tak můžete najít v obchodech například brusinkovo–jablečný nektar, či nektar citrusových plodů. Vyhláška přimo specifikuje co dodavatelé při výrobě nektarů mohou a nemohou.
Vyhláška dále popisuje, že je možné příchutě míchat.
Při výrobě ovocného nebo zeleninového nektaru lze:
a) smísit dva nebo více druhů ovocného, zeleninového nebo ovocného a zeleninového nektaru; přídavek ovocné, zeleninové nebo ovocné a zeleninové šťávy nebo ovocné, zeleninové nebo ovocné a zeleninové dřeně je přípustný, b) provádět úpravy a postupy, které jsou uvedeny v odstavci 2 písm. d) a g), c) použít přírodní sladidla, med, fruktózový sirup a cukry pocházející z ovoce; lze zcela nebo částečně použít sladidla, d) přidávat přírodní sladidla, s výjimkou cukru moučka, cukrových homolí a kandysu, nebo med v množství nejvýše 20 % hmotnosti z celkové hmotnosti konečného výrobku.</p>
Pokud tedy hledáte kvalitní ochucený nesycený nealkoholický nápoj a vámi vybranná přichuť se neprodává v podobě 100% šťávy, sáhnetě v obchodě po nektaru.
V přiložené tabulce se můžete podívat kolik musí nápoj obsahovat podílu konkrétního ovoce, aby byl nektarem.
| Ovocné nebo zeleninové nektary vyrobené z | Minimální obsah šťávy, dřeně nebo jejich směsi (% objemové konečného výrobku) | |
|---|---|---|
| I. | Ovoce s kyselou šťávou nevhodnou k přímé spotřebě | |
| Maracuja (plody mučenky) | 25 | |
| Quito naranjillo | 25 | |
| Černý rybíz | 25 | |
| Bílý rybíz | 25 | |
| Červený rybíz | 25 | |
| Angrešt | 30 | |
| Rakytník | 25 | |
| Trnky | 30 | |
| Slívy | 30 | |
| Švestky | 30 | |
| Jeřabiny | 30 | |
| Šípky | 40 | |
| Višně | 35 | |
| Třešně | 40 | |
| Borůvky | 40 | |
| Bezinky | 50 | |
| Maliny | 40 | |
| Meruňky | 40 | |
| Jahody | 40 | |
| Ostružiny | 40 | |
| Brusinky | 30 | |
| Kdoule | 50 | |
| Citrony a limety | 25 | |
| Jiné ovoce této kategorie | 25 | |
| II. | Ovoce s nízkým obsahem kyselin nebo s vysokým podílem dřeně či aromatických látek, se šťávou nevhodnou k přímé spotřebě | |
| Mango | 25 | |
| Banány | 25 | |
| Guava | 25 | |
| Papája | 25 | |
| Liči | 25 | |
| Azerola (neapolské mišpule) | 25 | |
| Plod láhevníku (Annona musricata, anona ostnitá) | 25 | |
| Plod láhevníku (Annona reticulata, anona síťovaná) | 25 | |
| Cukrová jablka (Annona cheimola, anona čerimoja) | 25 | |
| Granátová jablka | 25 | |
| Plody akašu (Anacardium occidentale, ledvinovník západní) | 25 | |
| Španělské švestky | 25 | |
| Umbu | 25 | |
| Jiné ovoce této kategorie | 25 | |
| III. | Ovoce nebo zelenina se šťávou vhodnou k přímé spotřebě | |
| Jablka | 50 | |
| Hrušky | 50 | |
| Broskve | 50 | |
| Citrusové plody s výjimkou citronů a limet | 50 | |
| Ananas | 50 | |
| Jiné ovoce nebo zeleninu této kategorie | 50 | |


