Nektar
- 24. července 2013
- Co je to
Mnoho druhů ovoce nelze nabízet jako 100% šťávu. A tak nám výrobci nabízí alternativu v podobě nápoje zvaného nektar. Ty mají zpravidla ovocný podíl od 25% do 50% podle konkrétního druhu ovoce.
Dalo by se říci, že nektary patří kvalitativně na druhé místo hned po šťávách. Ale právě hlavně z pohledu množství obsahu ovocné nebo zeleninové složky. Jinak nektar není nijak ošizený a nabízí určitě více druhů přichutí než šťávy. Musíte ale pečlivě sledovat etiketu, aby jste nekoupili ovocný nápoj s nižším podílem ovoce.
Vyhláška definuje nektar takto:
Nezkvašený, ale zkvasitelný výrobek získaný přídavkem pitné vody a popřípadě též přírodních sladidel, sladidel, medu, nebo jejich směsi k ovocné nebo zeleninové šťávě, ovocné nebo zeleninové šťávě z koncentrátu, koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávě, sušené ovocné nebo zeleninové šťávě, k ovocné dřeni nebo ke směsi těchto výrobků v souladu s přílohou” (tabulka dole).
Nejběžnější postup výroby představuje naředění koncentrátu vyšším podílem vody než v případě 100% šťáv. Prakticky pokaždé výrobci nektar doslazují. Cukr vlastně nahrazuje sušinu z ovoce a "nastavuje" tak výsledný nápoj. Samozřejmě také sladí tzn. "vylepšuje" chuť nektaru, jelikož mnohdy by pouze naředěný koncentrát nechutnal ani nevoněl. Výrobci občas míchají u koncentrátů více druhů ovoce a přidávají různé přidatné látky. A tak můžete najít v obchodech například brusinkovo–jablečný nektar, či nektar citrusových plodů. Vyhláška přimo specifikuje co dodavatelé při výrobě nektarů mohou a nemohou.
Vyhláška dále popisuje, že je možné příchutě míchat.
Při výrobě ovocného nebo zeleninového nektaru lze:
a) smísit dva nebo více druhů ovocného, zeleninového nebo ovocného a zeleninového nektaru; přídavek ovocné, zeleninové nebo ovocné a zeleninové šťávy nebo ovocné, zeleninové nebo ovocné a zeleninové dřeně je přípustný, b) provádět úpravy a postupy, které jsou uvedeny v odstavci 2 písm. d) a g), c) použít přírodní sladidla, med, fruktózový sirup a cukry pocházející z ovoce; lze zcela nebo částečně použít sladidla, d) přidávat přírodní sladidla, s výjimkou cukru moučka, cukrových homolí a kandysu, nebo med v množství nejvýše 20 % hmotnosti z celkové hmotnosti konečného výrobku.</p>
Pokud tedy hledáte kvalitní ochucený nesycený nealkoholický nápoj a vámi vybranná přichuť se neprodává v podobě 100% šťávy, sáhnetě v obchodě po nektaru.
V přiložené tabulce se můžete podívat kolik musí nápoj obsahovat podílu konkrétního ovoce, aby byl nektarem.
Ovocné nebo zeleninové nektary vyrobené z | Minimální obsah šťávy, dřeně nebo jejich směsi (% objemové konečného výrobku) | |
---|---|---|
I. | Ovoce s kyselou šťávou nevhodnou k přímé spotřebě | |
Maracuja (plody mučenky) | 25 | |
Quito naranjillo | 25 | |
Černý rybíz | 25 | |
Bílý rybíz | 25 | |
Červený rybíz | 25 | |
Angrešt | 30 | |
Rakytník | 25 | |
Trnky | 30 | |
Slívy | 30 | |
Švestky | 30 | |
Jeřabiny | 30 | |
Šípky | 40 | |
Višně | 35 | |
Třešně | 40 | |
Borůvky | 40 | |
Bezinky | 50 | |
Maliny | 40 | |
Meruňky | 40 | |
Jahody | 40 | |
Ostružiny | 40 | |
Brusinky | 30 | |
Kdoule | 50 | |
Citrony a limety | 25 | |
Jiné ovoce této kategorie | 25 | |
II. | Ovoce s nízkým obsahem kyselin nebo s vysokým podílem dřeně či aromatických látek, se šťávou nevhodnou k přímé spotřebě | |
Mango | 25 | |
Banány | 25 | |
Guava | 25 | |
Papája | 25 | |
Liči | 25 | |
Azerola (neapolské mišpule) | 25 | |
Plod láhevníku (Annona musricata, anona ostnitá) | 25 | |
Plod láhevníku (Annona reticulata, anona síťovaná) | 25 | |
Cukrová jablka (Annona cheimola, anona čerimoja) | 25 | |
Granátová jablka | 25 | |
Plody akašu (Anacardium occidentale, ledvinovník západní) | 25 | |
Španělské švestky | 25 | |
Umbu | 25 | |
Jiné ovoce této kategorie | 25 | |
III. | Ovoce nebo zelenina se šťávou vhodnou k přímé spotřebě | |
Jablka | 50 | |
Hrušky | 50 | |
Broskve | 50 | |
Citrusové plody s výjimkou citronů a limet | 50 | |
Ananas | 50 | |
Jiné ovoce nebo zeleninu této kategorie | 50 |